Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional
Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. Pentru informații detaliate despre
celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să
vizitați www.fonduri-ue.ro

Iesirile la munte, de la hobby, la stil de viata: povestea firmei HOINARI PRIN LUME SRL 13-11-2019

Continuăm seria poveștilor de succes din proiectul Start-up Urban cu prezentarea afacerii Monicăi Farcaș, beneficiar din județul Mureș care a primit finanțarea de 39.000 de euro. În rândurile de mai jos, antreprenoarea ne-a relatat experiența ei cu proiectul Start-up Urban și cum a ajuns de la un simplu hobby să își deschidă o afacere profitabilă.

 

“Pentru mine, ieșirile la munte nu mai sunt un hobby, ci un stil de viață”, le spuneam eu prietenilor mei după ce mi-am descoperit pasiunea pentru drumețiile montane. De la o tură de plimbare în natură, am ajuns în câțiva ani să escaladez trasee de alpinism de mai multe lungimi de coardă și astfel am tras concluzia că nu mai e pasiune, e un stil de viață care mă împinge la fiecare sfârșit de săptămână afară din casă pe crestele cele mai înalte ale munțiilor.

 

În primăvara anului trecut am aflat de cursurile de antreprenoriat organizate de Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM în Regiunea Centru, iar la finalizarea cursurilor m-am decis să îmi transform pasiunea într-o mică afacere, ajugând astfel să scriu un plan de afaceri cu tematica de activități outdoor. Deși la afișarea rezultatelor proiectul meu era primul sub linie, nu m-am descurajat și m-am hotărât să îmi duc planul mai departe. Am reușit să urmez cursurile pentru acreditarea de ghid montan iar în luna iunie a acestui an am reușit, în urma unui examen, să obțin actul prin care pot insufla și altora pasiunea mea.

 

Firma SC Hoinari prin lume SRL a luat ființă la mijlocul lunii iulie 2019 printr-o conjuctură favorabilă. Planul meu de afaceri a fost desemnat câștigător pentru obținerea subvenției acordată de FNTM și astfel, visul meu a prins viață. Mi-am propus ca prin activitatea firmei, să creez amintiri și experiențe de neuitat tuturor celor care doresc să mă urmeze în activitățile pe care le organizez.

 

Numele ales pentru public este Backpackers România și vrea să ajute potențialul client să se identifice cu stilul de călătorit cu rucsacul în spate. Clienții țintă sunt persoanele dornice de aventură, explorare și caută mereu noi provocări. Nu e obligatoriu să fie persoane cu experiență montană în spate, pachetele noastre pot conține activități pe diferite grade de dificultate sau experiență.

 

Vă las mai jos 2 poze tari dragi mie, pentru a vedea cu ochii voștri ce înseamnă “loc de muncă” pentru echipa Backpackers Romanânia. Prima e surprinsă pe vf. Moldoveanu la răsărit, iar cea de-a doua în drum spre vf. Negoiu.

 

 

Activitățile propuse de Backpackers România sunt:

 

  • Drumeţie – oferim ghidajul și stabilirea itinerariului în zone cu potecă marcată, dificultate redusă spre medie, în zone de deal sau de munte din România. La cererea clientului, ţinând cont de condiţia lui fizică se vor putea aborda şi trasee cu dificultate mare sau cotate ca fiind periculoase.

  • Escaladă la stâncă pe o lungime sau mai multe lungimi de coardă - oferim ghidajul, echipamentul si stabilirea itinerariului pe trasee cotate cu grad mic de dificultate (echivalentul unui grad de caţărare 4+,5-,5 conform cotării Federaţeiei de alpinism din România).

  • Trasee de via Ferrata - oferirea de echipamente şi suport pentru parcurgerea acestor trasee speciale (via ferrata se defineşte ca şi un traseu montan care este prevăzut cu cabluri, cu scări şi poduri metalice, prinse direct în stâncă).

  • Trasee care necesită efectuarea de rapel - oferirea de echipament şi suportul necesar pentru a coborî în rapel. (Rapelul înseamnă prin definiţie o coborâre controlată de pe un versant abrupt sau o clădire. Este o tehnica folosită de armată şi de forţele speciale la intervenţii. Obiectivul acestei activităţi este ca persoana să îşi înfrângă teama, iar la final să savureze răsplata îndrăznelii).

  • Activităţi de cicloturism - oferim ghidajul, echipamentul si stabilirea itinerariului în zone montane sau consacrate ca fiind trasee emblematice pentru cicloturism așa cum este, spre exemplu, turul satelor sasesti din zona Viscri.

  • Ture de ski de tură - oferim ghidajul, echipamentul (schiuri, piei de focă, căști, echipament de salvare din avalanșă - lopată, pieps, sondă) și stabilirea itinerariului în zone montane în care se poate practica schiul de tură.

  • Escaladă pe gheață/stâncă cu ajutorul echipamentelor de iarnă – colțari și pioleți tehnici - oferim ghidajul, echipamentul si stabilirea itinerariului în zone montane în care se poate practica astfel de sporturi.

  • Cursuri de supravieţuire în natură – prin aceste cursuri se doreşte educarea în cutuma montaniardului care respectă natura, oferindu−le cursanţilor toate informaţiile de care au nevoie pentru a pleca în drumeţii bine echipaţi, capabili să reacţioneze în situaţii speciale (schimbarea bruscă a vremii, citirea marcajelor, salvarea în caz de accidentare).

 

Suntem mici și încă la început, multe lucruri despre funcționarea unei afaceri le învățăm pe parcurs, dar am speranța că prin activitatea firmei HOINARI PRIN LUME SRL oameni vor descoperi o lume nouă, mult mai frumoasă și plină de energie.

 

Mulțumesc FNTM pentru oportunitatea de a-mi clădi o afacere care are la baza pasiunea pentru sport și pentru natură!

 

Fărcaș Monica

SC HOINARI PRIN LUME SRL