Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional
Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. Pentru informații detaliate despre
celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să
vizitați www.fonduri-ue.ro

Hebo Trailers: Start-up-ul care iti pune casa in miscare 20-11-2019

 

Henrieta Sabău a pus pe roți o afacere care oferă un dinamism aparte casei tale…la propriu. Start-up-ul său construiește trailere (remorci) certificate UE, pentru transportarea caselor mobile, numite și „tiny house”.

 

Carte de vizită:

Hebo Trailers

Site: https://hebotrailers.com/en

Facebook: https://www.facebook.com/hebotrailers/

Localizare: Miercurea Ciuc

Venituri realizate: 96.483,47 lei

Finanțare obținută: 173.881,5 de lei

Locuri de muncă create: 2

 

Absolventă de Studii Europene la Cluj, Henrieta a lucrat o bună perioadă de timp, după finalizarea studiilor, în domeniul vânzărilor la două mari companii din Dubai. Întoarsă acasă, a acceptat provocarea de a deveni director de vânzări pentru Eco Tiny House, o mică afacere din Miercurea Ciuc specializată în construcția de căsuțe mobile. Principala problemă cu care s-a confruntat aici a fost achiziția de remorci speciale pe care să fie montate și transportate căsuțele.

 

A văzut din asta, însă, o oportunitate și a hotărât să participe la concursul de planuri de afaceri al proiectului Start-up Urban.

 

„Am decis să înființez Hebo Trailers dintr-o nevoie pe care am identificat-o lucrând la Eco Tiny House. În România lipsesc producătorii autorizați de trailere speciale pentru aceste căsuțe, ele intrând relativ recent pe piața de la noi”, explică Henrieta Sabău.

 

 

 

Parteneriat cu o mare firmă din domeniu 

 

Din cauza deficitului de piață din România și Europa de Est au fost nevoiți să apeleze la o firmă de profil din Olanda. Doar că și asta s-a dovedit a fi o oportunitate: recent au semnat un parteneriat cu Vlemmix, unul dintre principalii producători olandezi de trailere speciale. În baza acestui acord, Hebo Trailers va putea fabrica modelele Vlemmix și la noi în țară. „Am construit o relație bună cu ei și astfel am reușit să semnăm un parteneriat. Putem acum face modelele pe care ei le produc și am devenit dealerul lor oficial în România. Suntem deocamdată în proces de autorizare la RAR”, mai explică tânăra antreprenoare. 

 

Până să reușească acest parteneriat, au fost nevoiți să omologheze individual fiecare remorcă, lucru care deși a fost o soluție pentru piața internă, a blocat colaborările internaționale. În urma obținerii certificării, însă, startup-ul Henrietei ar urma să poată intra pe marile piețe europene, precum Germania, Franța, Marea Britanie și Olanda, unde sunt înmatriculate sute de mii de astfel de „vehicule recreaționale”.

 

„O astfel de omologare valabilă pe plan european costă aproximativ 20.000 de euro. Cum există puține firme din România conectate la piața de case mobile, suma de bani necesară este descurajatoare și puțini sunt dispuși să facă investiția”, explică Henrieta motivul pentru care s-a orientat spre o finanțare europeană.

 

 

Tiny houses” sau un fel de garsoniere pe roți

 

Ideea de a-ți lua casa și a te muta cu ea în altă parte a prins tot mai mult în țările din vest pe parcursul ultimelor decenii. Denumite generic „tiny house” sau „tiny home”, căsuțele mobile sunt, de obicei, un soi de garsoniere pe roți, cu suprafețe de 20-30 de metri pătrați sau chiar mai mari, care pot fi transportate pe trailere în diverse locuri.

 

Sunt mai puțin cunoscute decât rulotele (caravanele) și diferite de acestea la câteva aspecte fundamentale. În primul rând, rulotele sunt construite pentru a călători și a parcurge distanțe lungi și sunt construite în general din plastic sau PVC. „Cred că principala diferență e senzația pe care o ai când intri într-un tiny house, parcă te primește cu mai multă căldură. La acest aspect contribuie și faptul că sunt construite de obicei din lemn, sunt mai ecologice și se încadrează mult mai bine în natură”, spune Henrieta Sabău.

 

Henrieta are de curând propria tiny house, care momentan este închiriată și „plecată în Germania”: „Acum e acolo, peste iarnă am dat-o în chirie toată iarna. Eu am locuit în ea patru luni. Am dus-o undeva în afara orașului, într-un loc mai liniștit. De acolo mergeam la serviciu cu bicicleta, a fost o experiență formidabilă”.

 

Cine cumpără case pe roți în România

 

Prețul unei astfel de case începe de la 25.000 de euro, dar acesta diferă în funcție de materialele folosite, dotări și dimensiune. „Sunt interesate de obicei persoane de vârstă medie, 25-40 de ani, revenite acasă de prin străinătate și adepte ale stilului minimalist. Oameni care nu vor să își construiască ditamai casa, sau poate se gândesc să mai meargă în străinătate și să meargă cu tot cu casa… O altă categorie sunt cei care își cumpără terenuri, uneori în extravilan, și își duc casele acolo”, spune antreprenoarea. Ea adaugă că majoritatea clienților sunt oameni creativi, care lucrează de acasă și au nevoie de libertate de mișcare, timp liber și inspirație.

 

 

Cât costă să îți pui casa în mișcare

 

Odată cu înființarea firmei Hebo Trailers, mulți clienți s-au arătat interesați exclusiv de remorcă, dorind să își construiască propria casă pe roți. Remorcile construite firma Henrietei costă între 2000 și 4000 de euro. Ele sunt cu platformă dreaptă, pentru a putea fi așezate casele mobile și pot să suporte o greutate de 3,5 tone. Greutatea fiecărui trailer este între 550 de kilograme și 680 de kilograme, iar cadrul este zincat termic. Pentru a-și extinde plaja de clienți, Henrieta plănuiește ca firma să fabrice, în viitor, și remorci pentru bărci, transport mașini sau marfă. În cadrul startup-ului au fost angajați un sudor de specialitate și un ajutor mecanic, iar capacitatea de producție inițial este de două remorci pe lună.