Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional
Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. Pentru informații detaliate despre
celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să
vizitați www.fonduri-ue.ro

Idei de afaceri: 3 povesti de succes 21-02-2018

In scopul incurajarii antreprenoriatului si managementului modern in Romania, de-a lungul anilor, Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri a documentat mai multe povesti de succes in afaceri care pot folosi drept sursa de inspiratie pentru actualii si viitori intreprinzatori romani. 

 

In continuare, prezentam despre trei dintre aceste povesti de succes.

 


 

Roma antică prin realitatea virtuală: un business lansat de Cristina Antal, cursant FNTM, în Italia

 

 

Cristina Antal, o tanara romanca antreprenoare, ne-a povestit despre business-ul ei inovator din Italia, o agentie de turism, care are ca scop initial turul ghidat al Romei Antice prin intermediul realitatii virtuale, in exclusivitate pe piata turistica din Roma.

Cristina a pus bazele unei agentii de turism proprie, Ancient and Recentcare va avea ca scop initial turul ghidat al Romei Antice cu realitate virtuala, in exclusivitate pe piata turistica din Roma.


Proiectul conceput de agentia de turism Ancient & Recent, va permite vizitatorilor Colosseum-ului, care vor fi insotiti de ghizi turistici autorizati si inscrisi pe platforma Evolved Guide, sa beneficieze de o experienta virtuala complet captivanta, multisenzoriala.
 

In cadrul turului, datorita utilizarii ochelarilor VR, vizitatorii pot vedea, prin intermediul unui software multilingv, o reconstructie istorică 3D animata, cu continut interactiv, pregatit de profesorul Filippo Coarelli. Turistii vor fi literalmente ”transportati in timp”.
 

Studiile stiintifice, explica Guido Germano Gerace si Cristina Antal, creatorii Ancient & Recent, intr-un articol publicat de cotidianul italian AnsaViaggiArt, ca dupa doua saptamani, creierul uman tinde sa-si aminteasca 10% din ceea ce au citit, 20% din ceea ce aud si 90% din ceea ce fac sau simt. Atfel, prin intermediul utilizarii acestui concept de memorare VR, Ancient and Recent, permite vizitatorilor sai sa fie in masura sa-si aminteasca mai mult timp imaginile vizionate. 

Proiectul, finantat de Regiunea Lazio, a necesitat mai mult de un an de munca si colaborare între istorici, asistenți și dezvoltatori de jocuri 3D.

 

Acest business este o reusita, fondatoarea avand onoarea, in cadrul unui targ tematic, de a fi vizitata de Ministrul de Cultura din Italia, domul Dario Franceschini, care a testat produsul si a felicitat-o pentru reusita lui.

 

Citeste mai mult despre povestea Cristinei Antal.

 

Povestea de succes a Claudiei Pilat - antreprenor in turism si consultant FNTM

 

Povestea  agropensiunii  Insula Christiana din comuna Cristian, judetul Sibiu, a inceput  din 2009, cand Claudia Pilat s-a inscris ca beneficiar in proiectul Rural-Manager al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri - FNTM, prin intermediul caruia a studiat si programul e-Learning de educatie manageriala.

 
Claudia a fost cooptata in 2010 in echipa de consultanti locali FNTM in proiectul strategic Rural-Antreprenor si a inceput sa intocmeasca dosare de finantare si pentru alti beneficiari pe care i-a sprijinit sa studieze si sa se pregateasca pentru a-si conduce propriile afaceri.
 
Acest program de educatie si consultanta a fost startul pe care l-a primit in a se ambitiona sa obtina fonduri nerambursabile pentru agropensiunea pe care si-o dorea, fara a apela la o firma de consultanta. A intocmit dosarul cererii de finantare si in 2009 proiectul sau a fost selectat pentru finantare, si astfel a demarat constructia agropensiunii.
 
Agropensiunea a fost finalizata in 2013 si a devenit tot mai cunoscuta, iar solicitarile au crescut de-a lungul anilor.
 
Un antreprenor cu viziune 
Claudia Pilat este un exemplu de daruire in afaceri, gandindu-se mereu la confortul si starea de bine a turistilor cazati la pensiunea ei. Atenta la nevoile clientilor ei, Claudia Pilat cauta in permanenta sa aduca ceva nou in business-ul pe care il conduce, astfel incat Pesniunea Insula Christiana sa fie o atractie a zonei, iar serviciile oferite sa-i satisfaca si pe cei mai exigenti clienti. De asemenea, antreprenoarea are in permanent initiative noi pe care le implementeaza cu constiinciozitate, perserverenta si pasiune.”Incerc sa realizez mereu colaborari cu cei zona, care ofera si alte servicii diferite de ceea ce am eu, spre exemplu colaborez cu producatori locali, care au stane si animale la munte si cu ei organizez iesiri la stana sau plimbari prin padure. Totodata ofer servicii de concierge celor interesati”, afirma Claudia Pilat.
 

 

Arta mestesugului intr-o afacere de suflet: Ioan Brita si Lutelier

 

 

Povestea Lutelier a inceput in anul 1999, in Dumbrava, Timis. Activitatea a fost demarata de mama Carolinei, Terezia CostineanuIn anul 2002, Ioan Brita si-a cunoscut viitoarea sotie, si observand ce obiecte minunate creeaza impreuna cu mama sa, le-a convins pe acestea sa-si transforme pasiunea intr-o afacere. De atunci lucreaza impreuna, iar doamna Terezia Costineanu creeaza o parte dintre obiectele pe care le gasiti la Lutelier.


Drumul parcurs nu a fost usor, insa cu munca, perseverenta si incredere au depasit o serie de piedici si astazi au un atelier in care realizeaza cu minutiozitate si dibacie obiecte lucrate manual.


 

Accesarea fondurilor europene pentru noul atelier
Ioan Brita povesteste ca in anul 2012 a depus un proiect pentru o cofinantare europeana, iar pana la sfarsitul anului 2015, cand proiectul s-a finalizat, a intampinat multe probleme tehnice, juridice si financiare, insa cu tenacitate, credinta si cu sprijinul celor dragi a reusit sa-si indeplineasca visul de a avea un atelier asa cum ei si-au dorit.

 

Desi au trecut doi ani de la depunerea proiectului pana la semnarea contractului si obtinerea unor acte, cu  sprijinul financiar din partea unor prieteni de familie, la care erau deja datori, dar care au avut incredere in ei si in produsele lor, si cu tenacitate, cei doi antreprenori au reusit pana la finalizarea proiectului sa termine constructia si sa realizeze toate dotarile necesare.

 

“Noul atelier din Dumbrava este unul cum de mult ne doream sa avem, sa fie spatiile de lucru bine definite, cu vestiare, bai, magazin de prezentare, birou.

Pana sa avem acest atelier ne chinuiam destul de mult in spatiile in care lucram si era foarte multa manevra cu obiectele deoarece nu puteam sa definim spatiile sa aiba doar o destinatie.” , ne spune Ioan Brita.

 

Citeste mai mult despre povestea lui Ioan Brita