Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional
Capital Uman (POCU) 2014 - 2020. Pentru informații detaliate despre
celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să
vizitați www.fonduri-ue.ro

Támogatási alapok az 54 újonnan létrehozott vállalkozás számára 15-03-2018

Az Urban Start-Up a romániai Start-Up Plus egyik finanszírozási vonalán belül lehívható támogatás. A finanszírozási alap kezelői a konzucium négy partnere.

 

Az 54 támogatásra a Közép Régió nem mezőgazdasági ágazatában létrehozott, üzleti tervek Versenyén kiválaszott nyertesek jogosultak, mely a projekt első részében, a vállalkozási képzés idején zajlik. A Verseny a projekt első részéről (a vállalkozási kultúra népszerűsítése) a másodikba (tanácsadás az 54 új vállalkozás számára, a támogatás átadása valamint a kiválasztott üzleti tervek megvalósítása)  való átívelésként szolgál. 

 

Üzleti Tervek Versenye

 

Az üzleti tervek versenye 2018. augusztus és novembere közt zajlik. A verseny alapján egyenként 54 üzleti terv nyeri el a legtöbb 39.000 eurós támogatást (2016. augusztusban jegyzett InforEuro árfolyama alapján), a projektben jelzett  alkalmazási módszertan valamint kiválasztási kritériumok alapján.

 

Az üzleti tervek versenyére jelentkezők kötelesek:

 

-          Elkészíteni az üzleti tervet

 

-          Elkészíteni egy legtöbb 3 perces pitch videot, melyben bemutatják az üzleti ötletet

 

-          Részt venni a kiválasztó bizottsággal történő interjún

 

2018. november és 2019. január között zajlik a szakmai gyakornokság az 54 kiválaszott vállalkozás kedvezményezettjei számára. A résztvevők jövőbeni vállalkozásukhoz hasonló tevékenységű cégenél kell szakmai gyakorlatot végezniük.

 

Az 54 új vállalkozás valamint a támogatások jóváhagyása

 

A városi környezetben 54 nem mezőgazdasági területű vállalkozás létrahozása legkésőbb 2019. június- júliusra megvalósul. A projekt első részén belül (2018. augusztus- november), az üzleti tervek versenye alapján kiválasztott kedvezményezettek a gyakornoki valamint tanácsadási mentor programon való részvétele után valósíthatják meg elképzeléseiket.

 

A vállalkozások létrehozását követően, a kedvezményezettek kötelesek a pénzügyi támogatást kezelőket erről értesíteni, valamint azt a hivatalos bizonyítványokkal alátámasztani.

 

A megvalósítást követően, mind az 54 vállalozás számára két részletben kerül kiutalásra a minimis támomgatás, összesen 39.000 euró értékben.

 

Az első részlet, a teljes összeg legtöbb 75%-a a vállalkozás létrehozását követően kerül átadásra.

 

A hátralevő pénzösszeg, mely a teljes összeg még kifizetendő részét képezi, akkor kerül kifizetésre, amikor a pályázó bizonyítottan eleget tesz a pályázat feltételeinek. 12 hónapon belül a bejövetele legkevesebb 30%-át fedezi az első részletnek. Abban az esetben, ha ennek a feltételnek nem tesz eleget, az utolsó részletre nem lesz jogosult.

 

A kedvezményezetteknek a vállalkozás működésének első 12 hónapjában szükséges teljesíteni a pénzügyi, alkalmazottakat illető vállalásukat, mely szerint a támogatási szerződés aláírását követő legtöbb 6 hónapon belül legkevesebb 2 közép régió-i lakhellyel rendelkező személyt alkalmaznak.

 

Az 54 vállakozás első működési évét figyelemmel kísérik a pénzügyi támogatásokat kezelő (konzuciumi vezetők és a projekt partnerei) megyei szinten tevékenykedő szakérők. A tájékoztatást valamint elemzéseket követően, a pénzügyi alapokat kezelők ajánlásokat valamint az esetenként felmerülő eltéréseket illetően jelzéseket tesznek.